Get Social With Us

Habitatges Eixample

El projecte està situat al carrer Còrsega, en una parcel·la de l’Eixample confrontant amb el districte de Gràcia. Es tracta d’una illa amb una geometria singular a causa del tall originat per l’avinguda Diagonal. Des de l’inici del disseny, s’esbossa la planta baixa jugant amb les directrius ortogonals i diagonals que conformen l’illa.

 

El projecte posa en relació tres formes diferents d’entrar a l’interior d’illa, un espai entre lo privat i lo públic que genera activitat i riquesa a la ciutat. En primer lloc, s’estén el carrer Sant Agustí, creant una discontinuïtat en el volum de l’edifici i un passatge obert al cel. En segon lloc, baixant per Torrent de l’Olla, una visual en diagonal ens deixa intuir un recorregut cobert cap a la plaça interior. En tercer lloc, s’obre la possibilitat d’accedir a l’interior d’illa a través dels locals passants amb façana a l’avinguda Diagonal.

 

A la planta baixa, un pati corregut en sentit longitudinal dóna accés als habitatges, establint una transició progressiva entre lo urbà i lo domèstic. Aquest pati delimita, d’una banda, els locals comercials del carrer i, de l’altra, els espais de coworking i restaurant que aporten activitat a l’espai verd.

 

A les plantes superiors, cadascun dels quatre nuclis de l’edifici dóna accés a tres habitatges. Un habitatge de 81m² amb una façana de 14 metres a nord-oest té una profunditat de 6 metres, mentre que els altres dos tenen una superfície de 84m², una façana de 7 metres orientada a sud-est i una profunditat de 12.6 metres.

 

La distribució de l’habitatge orientat a nord concentra la cuina i banys en una franja longitudinal paral·lela al pati. Una següent franja de circulació permet l’entrada a les diferents estances, travessant els volums que formen la barra americana, nevera, prestatgeria i armaris. D’aquesta manera, la sala d’estar, estudi, menjador i habitacions donen a la façana del carrer Còrsega. En els altres dos habitatges, la cuina i banys estan situats al centre, dividint la zona de dia i de nit. La sala d’estar i menjador donen al pati interior d’illa i gaudeixen d’una terrassa orientada a Sud, mentre que les habitacions ventilen a través del pati de l’edifici. Una tercera tipologia d’habitatge de 113m² combina les estratègies de disseny dels altres dos habitatges en la cantonada de l’edifici.

Arquitecte: Román Izquierdo Bouldstridge

Ubicació: Eixample, Barcelona

Any projecte: 2014