Get Social With Us

Habitatge Buenos Aires

El projecte consisteix en la renovació d’un ampli habitatge de 105 metres quadrats situat a la intersecció dels carrers Buenos Aires i Villarroel, orientat a oest en un dels singulars xamfrans de l’Eixample de Cerdà a Barcelona.

 

La intervenció és fruit de les noves necessitats domèstiques d’una família en estat de confinament. La coexistència de les activitats diürnes dels seus membres requeria replantejar la funcions de la llar i les seves estàncies. Tot això va conduir a crear dues habitacions independents d’ús flexible per estudiar, treballar o fer exercici d’una manera aïllada. D’aquesta manera, el projecte pretén generar el màxim d’estàncies i augmentar així l’espai vital dels usuaris.

 

Des de l’entrada, una visual de 17 metres de profunditat creua la totalitat de l’habitatge fins a la zona d’estar-menjador. Un nou volum, situat en sentit longitudinal i format per un entramat lleuger de fusta, conté les noves habitacions d’ús flexible. Al rebedor, un mirall enrasat a les parets crea el joc visual d’un passadís interromput per una taula. La proporció i modulació dels panells suportats per llistons de fusta donen lloc a una composició que reinterpreta les particions de la casa tradicional japonesa.

 

Les perforacions del mur de càrrega, que separa la cuina de la sala d’estar-menjador, van ser parcialment emplenades amb l’objecte de crear unes finestres interiors. Aquesta façana abstracta, composta per marcs de fusta en un mur de totxana pintat de blanc, crea la percepció que la sala d’estar és un espai semi-exterior. Des de la cuina, la naturalesa nova, lleugera i geomètrica de l’entramat de fusta entra en contrast amb el caràcter antic, pesat i imperfecte del mur de càrrega de l’edifici. Aquesta cuina consisteix en una simple barra de més de 5 metres de longitud que dóna a l’exterior i rep llum natural a través de les finestres.

 

La presència de naturalesa a les zones comunes pretén estendre la terrassa a l’interior de l’habitatge. De la mateixa manera, les àmplies visuals interiors, la incidència de llum natural a la profunditat de l’habitatge i l’existència d’habitacions de dia i nit aïllades creen un ambient domèstic que s’adapta a la nova realitat diària. En resposta a les circumstàncies, un altre repte va ser aconseguir realitzar l’obra en un mes i amb un pressupost ajustat.

Arquitecte: Román Izquierdo Bouldstridge

Promotor: Privat

Ubicació: Eixample, Barcelona

Superficie: 105m²

Any projecte: 2020

Any construcció: 2020

Fotografia: Adrià Goula