Get Social With Us

Estudi Multidisciplinar de Disseny

El projecte presenta l’oportunitat de convertir un espai de mitjans del segle XIX en un estudi multidisciplinar de disseny ubicat en unes arcades del barri de El Born. El concepte principal és crear una atmosfera on les antigues formes construïdes ressalten la nova geometria que es fusiona amb lo natural i lo humà.

 

La primera intenció va ser recuperar el valor patrimonial de l’arquitectura existent a través de diverses intervencions que pretenen revelar el seu potencial material. Es va retirar el guix per deixar vistes les parets de pedra i d’obra de fàbrica, i es va eliminar el fals sostre per mostrar les bigues de fusta amb protecció contra incendis. Es van omplir les finestres i portes interiors que no eren necessàries i es van crear noves obertures mitjançant reforços estructurals en els murs de càrrega. Finalment, les parets existents, el sostre de gran alçada i el nou paviment continu es van pintar de blanc; unificant les textures materials formades per pedra, ceràmica, morter, plàstic, ferro i acer en un entorn únic que sembla estar cobert de neu. El resultat és un escenari abstracte on l’absència de matèria, la llum i el temps entren en sintonia.

 

El programa de les oficines està definit per l’estructura de l’edifici, que estableix un espai intermedi entre el carrer i tres estances. Cada habitació té una funció diferent i la dimensió de la seva obertura determina la incidència de llum natural i el seu grau de privacitat. La primera sala és una zona separada amb una taula de 2,70 metres de llarg que rep molta llum natural a causa del seu gran marc d’entrada. La segona consisteix en una sala de reunions pràcticament tancada amb una obertura d’altura reduïda que fomenta la comunicació entre les persones en un ambient privat. La tercera estància concentra les zones humides de la cuina i el bany. El joc dels tres llindars d’entrada del mur estructural crea la percepció de tenir una façana interior vista des de l’espai semi-exterior.

 

La segona estratègia de disseny inventa un nou sistema escultòric inspirat en el Torii; un símbol tradicional de la cultura japonesa que representa la porta que assenyala la transició de lo profà a lo sagrat, generalment situat a l’entrada dels santuaris sintoistes. La reinterpretació d’aquest element es repeteix per construir una forma que existeix entre lo abstracte i lo concret, donant origen a una estructura auto-portant que difumina els límits entre l’interior i l’exterior. L’ordenada geometria genera una zona de treball interior i dos passadissos exteriors que proporcionen una major sensació de privacitat des del carrer. La transparència entre aquests espais varia segons el punt de vista de l’espectador, donant lloc a diferents experiències visuals mentre es recorre les oficines. D’aquesta manera, el translúcid camí de Toriis augmenta la profunditat visual de l’espai, creant un entorn en harmonia natural que estimula la interacció dels treballadors.

 

Els elements fixats entre els pòrtics de fusta estabilitzen les càrregues horitzontals del sistema i satisfan els requisits funcionals de l’estudi multidisciplinari. Tres taules de 3,40 metres de llarg organitzen l’àrea de treball seguint el ritme dels Toriis. Els prestatges, que semblen estar col·locats aparentment a l’atzar en diferents altures, creen una composició estètica dinàmica i donen suport als llibres, maquetes i testos. En nivells més alts, les barres d’acer sostenen els focus de llum. La flexibilitat del sistema permet als treballadors modificar la col·locació de taules i prestatges, obrint noves possibilitats de disseny que responguin a les futures necessitats dels usuaris sense alterar el concepte inicial del projecte.

Arquitecte: Román Izquierdo Bouldstridge

Promotor: Privat

Ubicació: El Born, Barcelona

Superfície: 69m²

Any projecte: 2018

Any construcció: 2018-2019

Fotografia: Adrià Goula