Get Social With Us

Atic Sant Gervasi

Aquest projecte presenta l’oportunitat de renovar un àtic situat en el districte de Sant Gervasi de Barcelona. Una nova atmosfera càlida i lluminosa plena de fusta i natura és creada, reinterpretant els elements de la casa tradicional japonesa coneguts com kamoi i ranma.

 

L’habitatge gaudeix d’una terrassa orientada a sud-est, rebent una gran incidència de llum natural provinent del pati interior d’illa. Les parets divisòries originals van ser demolides per aconseguir un bany de llum natural a la profunditat de l’espai interior. L’únic element preservat de la construcció existent és el mur de càrrega, que divideix longitudinalment l’apartament i estableix les àrees de dia i de nit.

 

Un innovador sistema de particions, paral·lel a la façana, dóna lloc a una successió d’habitacions parcialment connectades entre elles mateixes. Aquestes noves particions es basen en els elements i l’estètica de la construcció tradicional japonesa. Kamoi és una llinda de fusta sobre les obertures, que suporta els panells de portes corredisses coneguts com fusuma. Ranma és un panell ubicat a la paret superior entre el kamoi i el sostre, hi ha molts estils diferents. En aquest projecte, la reinterpretació moderna del vidre-ranma permet que la llum passi a través de les diferents habitacions al mateix temps que proporciona una major sensació d’amplitud. La composició abstracta formada per marcs de fusta i portes corredisses genera una combinació harmoniosa de transparències, obertures flexibles amb panells mòbils i superfícies blanques opaques.

 

Des de l’entrada, una visual de deu metres de llarg creua l’espai fins la terrassa exterior, donant lloc a una successió de tres habitacions amb diferent grau de privacitat i relació amb l’exterior. La primera és la terrassa, concebuda com una habitació exterior vinculada al pati. Seqüencialment, la sala d’estar-menjador és entesa com una terrassa interior de llum i natura, connectada a l’exterior a través de portes corredisses plegables de fusta que obren completament l’espai. La tercera sala és la cuina, un espai interior parcialment connectat a la terrassa coberta mitjançant el sistema esmentat anteriorment. Aquest concepte de disseny es repeteix al dormitori principal, concebent l’àrea de servei del bany com una habitació dins el dormitori.

 

En aquesta nova atmosfera domèstica, les finestres i portes de fusta, tant interiors com exteriors, contrasten amb l’abstracta envoltant blanca, emfatitzant els punts on la llum i els usuaris entren a les diferents habitacions. En adició, la calidesa del paviment de fusta de roure forma el pla horitzontal continu on les plantes i els mobles donen vida a l’arquitectura. Els pilars de formigó armat, amb la seva textura material recuperada, es mostren com esvelts elements escultòrics que posen en contrast lo lleuger amb lo pesat, lo abstracte amb lo concret i lo nou amb lo antic.

Arquitecte: Román Izquierdo Bouldstridge

Promotor: Privat

Ubicació: Sant Gervasi, Barcelona

Superfície: 78 m²

Any projecte: 2020

Any construcció: 2020

Fotografia: Adrià Goula